Kamis, 12 November 2015

Sinusitis Maklumat dan resdung Bantuan Untuk Anda

Sinusitis Maklumat dan resdung Bantuan Untuk Anda

Sinusitis merupakan satu keadaan yang biasa yang sedang dialami oleh berjuta-juta di seluruh dunia. Dengan maklumat yang betul, ia sekurang-kurangnya boleh dielakkan jika tidak sembuh. Berikut adalah beberapa bantuan sinusitis penting bahawa anda mungkin ingin mempertimbangkan.

Pertama, apakah sinus atau di mana mereka boleh didapati? Organ-organ ini sebenarnya jurang yang terdapat di antara tulang muka dan tengkorak. Jurang mewujudkan lendir yang, seperti yang kita semua tahu, membantu membersihkan aliran udara di dalam hidung. Ia juga berkaitan dengan hidung oleh terusan kecil dan ruang udara. Secara berpasangan, mereka berada di pipi (dgn rahang atas), dahi (hadapan), di antara mata (ethmoid), dan di belakang hidung (sphenoid).

Sekarang, jangkitan jurang ini dipanggil resdung. Ia bukan jurang sebenar yang mendapat radang tetapi lapisan dinding rongga. Oleh kerana keradangan, terdapat kecenderungan yang terusan atau bukaan yang membawa kepada rongga akan disekat. Ini seterusnya memerangkap mukus yang sedang dihasilkan di dalam rongga. Pengumpulan bahan membran sekarang menyebabkan kesakitan di kawasan sinus terutama kawasan hidung, dahi dan pipi.

Keadaan ini boleh menjadi dua jenis. Ia boleh menjadi akut atau kronik. Bentuk akut adalah kes yang hanya boleh bertahan selama seminggu atau lebih pendek manakala borang di kronik boleh bertahan selama lebih daripada tiga bulan.

Apa yang menyebabkan masalah ini? Terdapat beberapa sebab-sebab yang membawa kepada keradangan sinus. Satu boleh disebabkan oleh jangkitan virus yang mudah. Juga, kulat dan bakteria jangkitan boleh membawa kepada kes sinusitis akut. Keadaan kronik pula boleh disebabkan oleh beberapa alergen, keabnormalan dalam struktur hidung, dan juga bakteria, kulat atau sebab-sebab virus.

Sudah tentu, ia tidak cukup bagi anda untuk mengetahui latar belakang keadaan. Sebenar bantuan resdung yang anda perlukan adalah untuk anda tahu beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk sekurang-kurangnya mencegah atau mengurangkan gejala-gejala penyakit ini.

Pertama sekali, sebelum melakukan mana-mana daripada cadangan di sini, berjumpa dengan doktor. Ia adalah penting bahawa anda mengetahui terlebih dahulu punca keradangan dan ini adalah peranan doktor. Ia sentiasa membantu untuk meminta diagnosis pengamal perubatan sebelum berbuat apa-apa lagi. Tanpa bantuan dari doktor, keadaan sinus anda mungkin menjadi lebih teruk. Penggunaan ubat-ubatan preskripsi memerlukan kelulusan pengamal perubatan sebelum menggunakan.

Biasanya, dalam hal keadaan yang teruk, rehat di atas katil adalah salah satu langkah yang berkesan. Sejak virus tertentu menyebabkan kes ini jangkitan, badan itu mempunyai pertahanan semula jadi terhadap mereka. Namun, jika pertahanan semula jadi gagal dan keadaan menjadi lebih teruk, temujanji dengan doktor adalah penting.

Keadaan kronik, seperti yang dinyatakan sebelum ini, boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Dengan itu, ia adalah sangat penting bahawa punca dapat digambarkan sebelum mengambil-dalam mana-mana ubat-ubatan. Sebagai contoh, jika alergi adalah punca kemudian imunoterapi boleh menjadi jawapan. Jika puncanya ialah kulat, maka ubat-ubatan harus anti-kulat. Dalam kes jangkitan bakteria, antibiotik perlu diambil dalam dos yang betul. Jika kelainan dalam struktur hidung itu menunjuk, maka pembedahan boleh dipertimbangkan. Sekali lagi, diagnosis doktor anda adalah sangat penting bagi anda untuk mengetahui tindakan yang betul.

Selain daripada ubat yang boleh ditetapkan oleh doktor seperti dekongestan, antibiotik, atau dalam kes-kes pembedahan itu, masih terdapat ubat yang boleh dilakukan di rumah. Sudah tentu ia tidak boleh memberi jaminan penawar lengkap resdung tetapi langkah-langkah ini boleh sekurang-kurangnya membantu dalam mengurangkan tanda-tanda khas kesakitan wajah.

Salah satunya adalah dengan merangsang pengaliran mukus dengan penggunaan penyelesaian masin. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan neti-pasu. A neti pot adalah alat yang membantu dalam pengairan hidung. Satu penyelesaian air masin ditujukan kepada sinus yang boleh membantu dalam penyaliran mukus yang membina-up dalam rongga. Satu lagi teknik ialah penggunaan wap. Wap membantu membersihkan saluran hidung. Mengambil mandi panas juga boleh melakukan silap mata. Juga, memampatkan panas pada kawasan muka juga boleh membantu dalam melegakan gejala masalah anda.

Penggunaan ubat-ubatan rumah seperti lada dan lobak pedas juga boleh dipertimbangkan. Herba-herba ini membantu membuka saluran dalam hidung. Minum banyak air dan mempunyai banyak rehat juga membuat ia lebih mudah untuk melegakan simptom kesakitan resdung.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar