Kamis, 12 November 2015

Home Pemulihan dan Tekanan Darah Tinggi

Home Pemulihan dan Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah tinggi, yang dikenali sebagai tekanan darah tinggi dari segi perubatan, adalah keadaan di mana tekanan darah seseorang yang kronik tinggi. Ini berlaku apabila saluran darah arteri, yang mengangkut darah dari jantung ke seluruh badan, mendapat disekat sekali gus mewujudkan penumpukan tekanan dan menyebabkan tekanan darah tinggi atau tekanan darah tinggi.

Dalam kebanyakan kes, tidak ada sebab dikenal pasti untuk tahap tinggi. Terdapat peratusan kecil kes di mana ia disebabkan oleh keadaan yang lain seperti penyakit buah pinggang, tumor, atau penyakit lain.

Seperti dalam bulatan, ia mungkin boleh mengancam nyawa. Walaupun tekanan darah tinggi itu sendiri tidak mengancam nyawa, tahap tinggi ini meletakkan individu mempunyai risiko yang agak tinggi untuk strok, serangan jantung, kegagalan jantung, atau kegagalan buah pinggang.

Seseorang memberitahu mereka mempunyai tekanan darah tinggi mempunyai kadar jangka hayat yang lebih rendah, pesakit yang mempunyai paras teruk tinggi secara amnya tidak dijangka untuk hidup di luar beberapa tahun jika mereka tidak menerima rawatan yang sewajarnya.

Berada di sana umumnya tidak ada tanda-tanda tertentu tekanan darah tinggi, dan ada apa-apa bilangan tanda-tanda yang mungkin boleh dikaitkan dengannya.

Cara terbaik untuk mengetahui sama ada paras kolesterol anda tinggi adalah untuk mempunyai doktor anda untuk melakukan ujian.

Beberapa tanda-tanda yang mungkin adalah:

Sakit kepala
Berdebar-debar
Pening
Keletihan
Mati pucuk
Ia adalah disyorkan, selepas umur 18 tahun, pemeriksaan perubatan perlu dilakukan setiap tahun dan minta mereka memeriksa tahap tinggi.

Menyembuhkan Asli untuk Tekanan Darah Tinggi.

Kurangkan Pengambilan Natrium.
Terlalu banyak garam atau natrium adalah salah satu penyebab utama kepada tekanan darah tinggi. Garam larut ke dalam aliran darah, menyebabkan ia menjadi lebih pekat, dan badan bertindak balas dengan air yang bergerak ke dalam aliran darah untuk mencairkan garam.

Ini menyebabkan tekanan darah tinggi, dan boleh menyumbang kepada kronik tekanan darah tinggi.

Perubahan gaya hidup.
Klinik Mayo mencadangkan perkara-perkara berikut:

Makan makanan yang sihat
Makan kurang lemak tepu dan jumlah lemak
Hadkan jumlah natrium dalam diet anda
Mengekalkan berat badan yang sihat
Tingkatkan aktiviti fizikal anda
Hadkan pengambilan alkohol
Tidak Merokok
Menguruskan tekanan
Meningkatkan Foods Kalium-Rich.
Adalah dipercayai oleh ramai doktor bahawa kebanyakan makanan tidak termasuk jumlah yang mencukupi kalium dan disyorkan bahawa anda mengambil lebih banyak.

Makanan tambahan kalium tidak digalakkan; bagaimanapun, kerana terlalu banyak kalium boleh menjadi seburuk yang terlalu sedikit daripada itu. Sebaliknya, makan lebih banyak kalium yang kaya dengan makanan seperti pisang, tomato, kentang, dan oren.

Bawang putih.
Bawang putih telah digunakan dalam rawatan rumah banyak dan mempunyai keupayaan terbukti untuk mengurangkan tahap tekanan darah.

Bagi mereka yang memotong kembali pada garam kerana pengambilan garam mereka terlalu banyak, bawang putih juga pengganti rasa besar.

Badan.
Individu yang berlebihan berat badan juga berisiko sebagai diet yang sihat adalah tidak dikekalkan.

Orang yang berlebihan berat badan adalah mungkin tidak mendapat senaman yang cukup baik dan mungkin mempunyai masa yang sukar yang bermotivasi kerana mereka tayar dengan mudah. Penyelesaian kepada masalah ini mungkin untuk mendapatkan rakan atau mengupah jurulatih untuk membantu anda masuk ke dalam keadaan yang lebih baik.

Sebagai sihat dan mengekalkan berat badan yang sihat boleh membantu anda menjalani kehidupan yang panjang dan bahagia.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar