Kamis, 12 November 2015

Clover - Membongkar Ciri-ciri penyembuhan Herb

Clover - Membongkar Ciri-ciri penyembuhan Herb

Clover adalah genus yang mengandungi kira-kira 300 spesies tumbuh-tumbuhan. Sifat-sifat penyembuhan semanggi mula diiktiraf lama dahulu. Spesies yang digunakan untuk tujuan perubatan adalah seperti berikut - semanggi merah, semanggi putih dan hop yg mempunyai tiga daun. Tawaran artikel dengan sifat-sifat penyembuhan herba dan cara-cara untuk menggunakan mereka apabila berurusan dengan masalah kesihatan.

Bunga Clover mengandungi flavonoid (trifolin dan izotrifolin), polisakarida (bahan muciloginous), minyak pati, asid askorbik, antocyans dan lain-lain bahan-bahan biologi aktif.
Puncak Clover mengandungi flavonoid, coumarin, saponin, asid phenylic, karotenoid, tanin, vitamin, sitosterols dan lain-lain bahan-bahan biologi aktif. Coumarin mempunyai kesan yang sama seperti estrogen (hormon wanita).
Clover terbukti mempunyai tindakan anti-sklerotik. Ia mencegah pengumpulan kolesterol dalam saluran darah anda. Di samping itu, herba ini memudahkan perkumuhan produk metabolisme oksida nitrik keluar dari tubuh anda. Mereka dikumuhkan melalui air kencing.
Polisakarida mengukuhkan organisma anda dan meningkatkan keupayaan untuk menentang penyakit jangkitan itu. Lebih-lebih lagi, mereka menghalang perkembangan tumor malignan.
Saponin dan minyak pati mempunyai sifat diuretik dan anti-radang. Bahan-bahan ini memudahkan Meludah dan terbukti untuk melegakan kesakitan.
Ubat Clover boleh digunakan untuk meningkatkan metabolisme anda.
Satu penyerapan, merebus atau berwarna diperbuat daripada bunga semanggi dan puncak yang sepatutnya digunakan untuk memudahkan Meludah dalam kes batuk, bronkitis dan asma bronkial. Ubat-ubatan ini mempunyai tindakan perspiratory dan boleh digunakan untuk merawat demam dan virus sejuk. Di samping itu, ubat semanggi boleh sangat membantu apabila berurusan dengan keradangan pundi kencing dan kelenjar prostat. Tanamkan satu sudu herba semanggi dengan segelas air mendidih dan biarkan berwarna untuk minuman selama satu jam. Minum satu keempat segelas merebus 3 atau 4 kali sehari.
Bunga semanggi segar dan daun boleh digunakan secara luaran, dan juga, untuk merawat bisul, radang dan luka bernanah.
Bunga semanggi putih digunakan dalam kosmetik. Tambah semanggi merebus air mandi atau menggunakannya sebagai memampatkan untuk menjadikan kulit anda licin dan bayi lembut.
Bunga semanggi merah boleh digunakan untuk membuat madu.
Bunga semanggi merah jambu atau ungu muda, manakala bunga semanggi putih - putih, sage-putih atau cerah. Anda perlu mengumpul kepala bunga ditiup penuh. Kadang-kadang bunga yang berasingan atau puncak berbunga (semanggi merah) boleh diambil, juga. Tops harus dikumpulkan dengan memotong kira-kira 15 sentimeter puncak berbunga panjang. Batang semanggi merah sehingga 40 sentimeter. Batang semanggi putih, seterusnya, adalah sehingga 45 sentimeter.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar