Kamis, 12 November 2015

Manfaat metafora Therapeutic

Manfaat metafora Therapeutic

Metafora terapeutik boleh digunakan untuk membantu orang dewasa dan kanak-kanak kedua-dua membuat perubahan dalam kehidupan mereka. Bagi ibu bapa dan penjaga kanak-kanak metafora ini membolehkan mereka untuk mewujudkan corak yang unik di dalam otak seseorang yang akan beralih cara seseorang individu boleh melihat pengalaman malang yang telah berlaku kepada mereka pada masa lalu.

Milton Erickson ialah terapi dihormati yang pakar dalam hipnosis. Dia tidak perlu menggunakan apa-apa berkhayal hipnosis mendalam untuk membantu pelanggan, tetapi dia mampu untuk mencapai menakjubkan, hasil yang positif melalui penggunaan metafora terapeutik.

Metafora terapeutik boleh menjadi jenaka, cerita atau perumpamaan. Pengajaran ini hidup tidak mudah dikenali sebagai peristiwa berubah apabila seseorang itu hanya mendengar kata-kata kerana mereka sedang bercakap. Ini adalah kerana metafora mengandungi makna yang lebih mendalam yang diiktiraf oleh otak.

Erickson telah menguasai teknik ini ke satu tahap di mana pakar-pakar walaupun terlatih boleh dengan mudah terlepas pandang kesan metafora ini apabila mereka mula-mula mendengar kepada mereka. Bagi kebanyakan individu ini adalah anekdot sedikit hanya menarik atau lucu.

Adalah mungkin bagi anda untuk belajar bagaimana untuk menggunakan metafora terapeutik untuk mencerahkan dan mengarahkan kehidupan kanak-kanak. Bukannya bertemu dengan ibu bapa rintangan akan mendapati bahawa anak-anak mereka tidak sabar-sabar untuk mendengar cerita-cerita yang mereka memberitahu. Daripada bersedia syarahan tentang tingkah laku yang tidak diingini anda kini boleh menggunakan metafora sebagai teknik latihan anda.

Dengan salah satu metafora yang dibina khas, anda dapat belajar modaliti rawatan yang membantu anda dan anak anda membincangkan pengalaman dengan cara yang positif. Metafora mencipta penapis untuk minda yang membolehkan individu untuk melihat pengalaman mereka yang lalu dengan cara yang sama sekali berbeza.

Pakar-pakar tingkah laku juga sedar bahawa ia adalah tanggapan dalam fikiran setiap orang yang mengenal pasti setiap daripada pengalaman mereka dalam cara yang tertentu. Ini bermakna bahawa seseorang mungkin melihat bergaduh dengan rakan dengan cara yang negatif dan membenarkan tanggapan pendahulu dan emosi untuk warna apa yang sebenarnya telah berlaku. Menggunakan metafora terapeutik membolehkan orang ramai untuk memikirkan semula acara dari objektif, bukannya subjektif, sudut pandangan.

Minda sedar kita memberitahu kita satu perkara manakala bawah sedar kita boleh memberitahu kita yang lain. Apabila kita telah menentukan apa jenis pengalaman berlaku kita boleh memegang erat kepercayaan kita sendiri dan mewujudkan rintangan yang sedar tentang menghadapi kebenaran. Apabila kanak-kanak merasakan bahawa mereka telah dianiaya dalam beberapa cara mereka mungkin tidak bersedia untuk mendengar sebab-sebab mengapa mereka sendiri mungkin telah bersalah. Kesemua kuliah dan hukuman di dunia tidak cukup kuat untuk menggoncang kepercayaan mereka dihayati bahawa orang lain adalah untuk menyalahkan.

Ibu bapa sering mendapati diri mereka mengunci tanduk dengan anak-anak mereka mengenai isu-isu tersebut. Bukannya berjuang untuk membuat titik dewasa boleh menggunakan metafora terapeutik untuk mendapatkan mesej mereka di seluruh. Dengan memberitahu cerita kanak-kanak akan dapat melihat keadaan secara objektif dan mereka boleh mengenal pasti dengan watak-watak atau peristiwa-peristiwa yang berlaku dalam cerita.

Anda mungkin melihat kaedah rawatan itu hampir sama dengan menyemai benih iman, harapan dan kebijaksanaan. Antara benih ini akan mengambil akar dan berbuah dengan segera sementara yang lain mungkin memerlukan sedikit masa untuk berkembang dan matang. Cara sama ada anda akan gembira dengan perubahan yang sebenar yang akan berlaku dalam kehidupan anak anda.

Metafora terapeutik boleh bekerja secara langsung atau tidak langsung yang menjadikan mereka alat yang tidak ternilai apabila berurusan dengan kanak-kanak kecil atau remaja. Anda tidak perlu menyimpan mengetuk pelajaran untuk membuat diri anda difahami kerana metafora berfungsi pada kedua-dua sedar dan peringkat bawah sedar. Anak anda akan dapat menghargai sepenuhnya kebijaksanaan dan penghalaan semula yang anda tawarkan kerana dia tidak akan mempunyai rintangan bawah sedar menyekat mesej anda.

Apabila anda memilih untuk menggunakan metafora terapeutik untuk bekerja dengan anak-anak anda ia membuang emosi yang berkaitan dari peristiwa atau kenangan. Komunikasi dengan mana-mana ahli keluarga bukan sahaja dipertingkatkan, komunikasi keluarga anda menjadi lebih berkesan dan positif. Ini metafora membolehkan individu untuk memikirkan jawapan yang betul untuk apa jua keadaan dan anda adalah orang yang mampu memberi mereka kunci. Sekarang anda mempunyai alat yang betul untuk digunakan apabila anda mahu membantu membasmi emosi negatif dan mengubah kepercayaan yang tidak sihat atau perasaan ke dalam faktor-faktor positif yang akan mengubah hidup anak anda menjadi lebih baik.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar