Kamis, 12 November 2015

Diet IBS - Kesan serat larut dan tidak larut

Diet IBS - Kesan serat larut dan tidak larut

Sekiranya bentuk serat sebahagian daripada pelan diet IBS anda? Jika anda tidak mengambil serat larut atau tidak larut? Seperti yang anda ketahui, terdapat makanan tertentu yang anda perlu mengelakkan dan serat, terutamanya larut, adalah pasti salah satu daripada mereka.

Serat larut larut dengan mudah dalam air dan tidak diserap ke dalam aliran darah. Ia mungkin baik untuk mengambil serat larut dalam kuantiti yang lebih kecil untuk memudahkan penghadaman. Produk makanan yang mengandungi serat larut terutamanya buah-buahan dan sayur-sayuran. Sebaliknya, serat tidak larut, biasanya ditemui dalam bijirin mempunyai potensi untuk merosakkan sistem penghadaman. Mengapa saya berkata demikian? Well, seperti yang saya sebutkan, sumber terbesar serat tidak larut ialah bijirin, dan mengandungi gandum, beras, oat (ya, oat!) Dan barli, untuk menamakan beberapa. Walaupun bijirin yang sukar dihadam kerana ia mengandungi protein yang mempunyai jumlah yang tinggi asid amino proline. Ia adalah sukar untuk memecahkan protein ini semasa proses penghadaman. Apabila mereka tetap utuh di dalam usus, ia membawa kepada kerengsaan, keradangan dan kerana itu, penyakit autoimun. Juga, semua bijirin mengandungi gluten.

Jika anda mempunyai gejala-gejala IBS dan anda makan produk makanan yang mengandungi gluten, sistem imun anda akan bertindak balas dengan villi merosakkan dan memusnahkan, lapisan usus kecil. Bersama-sama dengan yang terdapat dalam bijirin, gluten juga digunakan sebagai pemekat dan pengikat dalam produk seperti sup, sos (berhati-hati untuk sos soya), keju, antara lain. Sebagai AGA meletakkannya, "Anda akan perlu belajar bagaimana untuk membaca label pemakanan untuk memastikan produk tidak mengandungi gluten atau bahan-bahan lain yang boleh memberi kesan kepada anda." Walau bagaimanapun, semasa berbuat demikian, anda perlu memastikan bahawa anda menggantikan produk-produk dengan barangan makanan sama berkhasiat.

Pada asasnya, yang penting adalah untuk mengurangkan bijirin dan makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Juga, apabila anda mengambil buah-buahan, keluarkan kulit buah untuk mengawal pengambilan serat tidak larut.

Apa yang membantu anda dan apa yang tidak akan jelas hanya jika anda bereksperimen dengannya. Cuba berhenti gluten selama sebulan dan melihat kesan pada badan anda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar