Kamis, 12 November 2015

Apa Adakah Herba Dan Ekstrak Herba?

Apa Adakah Herba Dan Ekstrak Herba?

Herba yang ditakrifkan hanya sebagai apa-apa tumbuhan yang mempunyai kegunaan masakan atau perubatan. Tanya mana-mana orang untuk idea quintessential mereka terhadap sesuatu herba, dan mereka mungkin akan memikirkan tumbuhan dedaun kecil, seperti pasli atau ketumbar, tetapi sebenarnya 'herba' datang dalam pelbagai besar bentuk dan saiz, dari pokok bunga kecil untuk pokok-pokok besar.

Sudah tentu kita tidak hanya menggunakan daun dan batang untuk membuat pil herba, tinctures, poultices atau teh, atau untuk perkara itu apabila kita memasak. Dalam banyak kes, akar, bunga atau benih tumbuhan yang agak yang kita minati, dan badan induk tumbuhan mungkin mengandungi atau beberapa bahan aktif.

Kadang-kadang, herba mengandungi cukup bahan yang dikehendaki untuk dimakan keseluruhan, tetapi dalam banyak kes, herba perlu tertumpu ke cabutan jika mahu mengandungi cukup bahan aktif untuk menjadi berguna.

Ekstrak kering adalah dengan membenarkan herba untuk kering (sering dengan memanaskan) dan kemudian memampatkan atau powdering bahan tumbuhan kering yang dihasilkan, dan ekstrak ini adalah yang paling biasa digunakan untuk membuat kapsul herba dan pil. Ia adalah mungkin untuk membuat cabutan agak kuat dengan menggunakan kaedah ini dan juga di banyak makanan tambahan herba mengandungi ekstrak dalam nisbah 50: 1 atau 100: 1 dan ke atas. A 100: ekstrak 1 bermakna 100 bahagian bahan tumbuhan mentah yang digunakan untuk membuat hanya 1 bahagian ekstrak.

Ekstrak juga boleh dibuat dengan merendam atau mendidihkan herba dalam air (jika bahan-bahan aktif larut air) atau alkohol (jika mereka tidak). Penyelesaian yang terhasil kemudiannya boleh sejat dan dikurangkan, meninggalkan cecair pekat bahan yang dikehendaki.

Herba dan ekstrak mereka boleh diberikan dalam pelbagai cara. Makanan tambahan harian biasanya mengambil bentuk kapsul herba atau pil herba - kapsul kecil yang dipenuhi dengan ekstrak serbuk kering. Bahan tumbuhan sering mentah kering dan bunga boleh dibancuh ke dalam teh dan diminum terus dengan merebus tumbuh-tumbuhan di dalam air. Ekstrak dibuat dengan merendam herba mentah dalam alkohol - atau tinctures - juga diminum sebagai ubat-ubatan. Akhirnya, beberapa herba yang dimasukkan ke dalam beg kain kecil dan dijadikan poultices atau memampatkan dan digunakan untuk mengurangkan bengkak atau mencegah jangkitan daripada luka kecil.

Walaupun membuat ekstrak herba kekuatan yang dikehendaki dan komposisi boleh menjadi sukar untuk dilakukan di rumah, banyak ubat mudah herba seperti teh dan tinctures mudah dihasilkan di rumah anda sendiri, dengan minimum peralatan dan bahan. Anda akan kagum untuk mengetahui berapa ramai daripada tumbuh-tumbuhan di taman anda mempunyai ciri-ciri perubatan, malah mereka rumpai menjengkelkan yang anda perlu menyimpan penjelasan daripada!

Terdapat banyak buku yang sangat baik tentang bagaimana untuk membuat rawatan rumah anda sendiri, dan bagaimana untuk mengembangkan herba yang betul dalam taman anda sendiri atau dapur anda. DIY herba adalah hobi yang hebat untuk melihat ke dalam, menggabungkan keredaan tumbuh-tumbuhan tumbuh dengan kepentingan menghasilkan remedi mudah dan teh yang sangat lazat untuk anda dan keluarga anda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar