Kamis, 12 November 2015

Apa itu nonunion Tulang Patah?

Apa itu nonunion Tulang Patah?

Satu patah tulang boleh berlaku dalam pelbagai cara. Anda boleh mengalami tulang patah dalam kemalangan kenderaan bermotor, kejadian yang tidak diingini kerja, atau hanya tergelincir dan jatuh. Biasanya, pelakon atau peranti menstabilkan lain akan diikat di bahagian berehat untuk beberapa minggu, dan tulang anda akan membaiki sendiri untuk anda untuk menjadi baik seperti baru. Kadang-kadang, walaupun, anda boleh membangunkan nonunion, yang merupakan komplikasi mengecewakan dan menyakitkan.

Apabila tulang memecahkan, mereka membaiki diri mereka dalam beberapa langkah yang berbeza. Pertama, hujung tulang yang patah mati, meninggalkan hanya segar, tulang yang sihat di tempat mereka. Seterusnya, hujung pelepasan patah molekul isyarat untuk memulakan proses penyembuhan. Mereka membentuk kalus yang diperbuat daripada protein yang sukar seperti kolagen, yang kemudian digantikan dengan bentuk khas rawan. Rawan ini akhirnya berkembang menjadi sebuah jambatan yang sukar merangkumi rehat. Selepas itu, satu kalus tulang menggantikan tulang rawan, tetapi ia tidak peringkat akhir tulang. Ini kalus tulang lembut kemudiannya digantikan dengan tulang keras yang secara beransur-ansur dibentuk dan diperkukuhkan ke akhir, negeri menyembuhkan tulang.

Kadang-kadang, bagaimanapun, tulang tidak dapat membaiki diri. Jika patah anda gagal untuk sembuh selepas beberapa bulan, anda mungkin mempunyai patah nonunion. Ini adalah komplikasi yang boleh timbul jika hujung patah anda terlalu jauh atau jika terdapat tisu terperangkap di antara tulang-hujung tulang tidak dapat memberi isyarat kepada satu sama lain untuk menyembuhkan bersama-sama. Satu patah nonunion juga boleh timbul jika rehat itu secara tidak wajar stabil atau jika pelakon dikeluarkan terlalu awal. Nonunions ini paling ketara dengan keretakan teruk atau rehat di mana tulang tunggal berkecai menjadi kepingan banyak.

Dalam kebanyakan kes, patah nonunion memerlukan pembedahan untuk membetulkan. Doktor boleh memilih untuk pin, skru, atau plat hujung tulang bersama-sama supaya mereka akhirnya boleh menyertai. Implan pembedahan juga menyediakan kekuatan dan immobilization dalaman di tapak kecederaan untuk meningkatkan peluang anda untuk penyembuhan. Kadang-kadang, anda mungkin memerlukan tisu tulang untuk memberi segar, tulang yang sihat ke laman web ini supaya ia boleh merangsang proses penyembuhan.

Mengecewakan, kerana patah tulang biasanya kecederaan yang agak mudah, mereka boleh terlepas pandang dalam kes-kes kecederaan peribadi. Walau bagaimanapun, jika tulang patah anda adalah hasil daripada orang lain atau kecuaian parti itu, mereka mungkin diwajibkan untuk menampung bil-bil perubatan anda yang berkaitan dengan rawatan patah atau rehat nonunion. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pilihan undang-undang anda, hubungi Milwaukee patah tulang wakil dari Habush Habush & Rottier, SC, hari ini.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar