Kamis, 12 November 2015

Apa Pasak Bumi?

Apa Pasak Bumi?

Pasak bumi merupakan salah satu daripada beberapa nama sehari-hari untuk pokok-pokok renek seperti Eurycoma longifolia kecil, tumbuhan yang berasal dari Indonesia dan Malaysia yang mempunyai beberapa kegunaan penting dalam amalan perubatan herba tradisional di rantau ini.

Malah Pasak bumi adalah nama biasa untuk tanaman ini di Indonesia. Di Barat kita tahu kilang dengan nama Tongkat ali, nama yang lebih umum di Malaysia dan Singapura.

Tongkat ali telah digunakan oleh penduduk di rantau ini selama ribuan tahun, dan telah digunakan secara tradisional untuk mengurangkan demam, merawat malaria dan untuk memerangi jangkitan biasa. Walau bagaimanapun penggunaan yang paling terkenal, dan yang mana ia telah menarik perhatian khusus di Barat, adalah sebagai afrodisiak dan lelaki penambah prestasi seksual.

Tongkat ali telah, dan sedang, intensif dikaji oleh ahli-ahli sains, dan sesungguhnya ekstrak tumbuhan ini telah menunjukkan hasil yang berpotensi menarik dalam vitro terhadap beberapa jenis sel-sel kanser. Para penyelidik di Taiwan diasingkan enam puluh lima sebatian yang berbeza yang dihasilkan oleh tumbuhan yang difikirkan mempunyai kuasa apabila biokimia manusia, di mana sepuluh adalah sangat toksik kepada paru-paru dan kanser payudara sel manusia. Perlu ditegaskan bahawa kajian di kawasan ini masih dalam fasa awal, dan hanya pada-vitro ujian setakat ini telah dilaksanakan. Untuk pengetahuan penulis, tiada di-vivo kajian untuk menilai keberkesanan tumbuhan terhadap kanser masih belum dilaksanakan.

Walaupun tumbuhan dan ekstrak yang sedang dikaji bagi kesan terhadap sel-sel kanser, ekstrak Pasak bumi terus berkembang dalam populariti sebagai lelaki prestasi, kesuburan dan nafsu penambah. Bukti keberkesanan dalam bidang ini datang kebanyakannya daripada eksperimen pada tikus dan roden yang lain. Tikus jantan terdedah kepada ekstrak tumbuhan telah diperhatikan untuk mempamerkan aktiviti mengawan meningkat, dan didapati telah menaikkan tahap testosteron.

Pasak bumi kini merupakan spesies yang dilindungi di Malaysia. Malangnya, banyak kawasan hutan Malaysia dimusnahkan setiap tahun terima kasih kepada kedua-dua operasi pembalakan sah dan menyalahi undang-undang, dan habitat semula jadi kilang itu sedang banyak terhakis akibat. Nilai meningkat kilang kerana permintaan daripada pelanggan Barat juga telah membawa kepada perdagangan pasaran gelap di dalam loji, mengancam lagi hidup di Malaysia.

Ditambah kepada masalah penuaian haram tumbuhan adalah sifat umumnya keji daripada pembekal produk Tongkat ali. A standard perdagangan baru-baru ini penyiasatan oleh pihak berkuasa British mendapati bahawa sebanyak 70% daripada produk yang dijual di kedai-kedai kesihatan dan oleh peruncit dalam talian tidak mengandungi bahan aktif sama sekali atau lebih sedikit sebagai tidak berkesan. Daripada baki 30% produk, 10% tidak dapat secukupnya mendokumentasikan sumber-sumber mereka - dalam erti kata lain, tidak dapat menunjukkan bahawa Pasak bumi mereka telah beretika dan bertanggungjawab diperoleh.

Nampaknya kemungkinan besar bahawa permintaan untuk Pasak bumi akan terus meningkat, dan ia adalah besar kepada diharapkan bahawa pengeluar dan peruncit akan mengambil penjagaan yang lebih untuk memastikan bukan sahaja bahawa produk mereka mengandungi cukup tumbuhan berkesan, tetapi mereka juga sumber produk mereka hanya dari ladang Indonesia atau hortikultur Barat. Ia juga akan berharap bahawa kesedaran pengguna mengenai ancaman kepada tumbuhan ini juga membawa kepada pembuatan lebih bertanggungjawab dan runcit ekstrak.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar